سرویس مسجد خبر
گزارش

مسجدی که محل اعزام به جبهه‌ها بود

(شنبه ۲ مهر ۱۴۰۱) ۱۶:۱۴

مسجد حضرت رسول اکرم(ص) منطقه خانی‌آبادنو، یکی از قدیمی‌ترین مساجد محله است که از همان دوران مبارزات انقلاب اسلامی، پاتوق جوانان محسوب می‌شد. در دوران دفاع مقدس هم این مسجد، پایگاه اعزام نیرو و پشتیبانی از جبهه‌ها بود.

به گزارش پایگاه تخصصی مسجد به نقل از خبرگزاری فارس : نگاهی گذرا به دوران انقلاب اسلامی، نشان می‌دهد که مردم حقایق انقلاب اسلامی و حوادث جهانی را از طریق مساجد دنبال می‌کردند. مسؤولان و شخصیت‌های سیاسی و مذهبی انقلاب، از طریق مساجد با مردم ارتباط داشتند و مطالب گفتنی را به مردم منتقل می‌کردند.

مساجد تریبون فرماندهان دوران دفاع مقدس بود

در دوران دفاع مقدس هم حوادث جبهه‌ها و پیامدهای سیاسی و اجتماعی عملیات رزمندگان، بیش‌تر از تریبون‌های مساجد برای مردم تبیین می‌شد؛ حتی فرماندهان مؤثر دفاع مقدس پس از انجام عملیات‌های مهم، در مساجد حضور پیدا می‌کردند و درباره چگونگی عملیات‌ها و دستاوردهای آن به ویژه تأثیر آن در تحولات منطقه‌ای و جهانی سخن می‌گفتند و مردم هم سخنان پرشور آنان را به عنوان سفیران صادق دفاع مقدس، به جان و دل می‌سپردند و برای دیگران نقل می‌کردند.

پاتوق جوانان انقلابی جنوب تهران

یکی از مساجد فعال شهر تهران در دوان انقلاب اسلامی و بعد دفاع مقدس، مسجد حضرت رسول اکرم (ص) در منطقه خانی‌آباد نو است. این مسجد از قدیمی‌ترین مساجد محله به شمار می‌رود و از همان دوران مبارزاتی انقلاب اسلامی، پاتوق جوانان محسوب می‌شد. امام جماعت این مسجد حجت‌الاسلام سید محمدرضا میرحبیب‌اللهی که این روزها چهره جاافتاده‌ای دارد و کوله‌باری از تجربه است، از قدیمی‌های این محله است که بالغ بر ۴۰ سال است در منطقه خانی‌آباد نو ساکن است. او ۲۵ سال است که امام جماعت این مسجد است. او می‌گوید: «در منطقه ۱۹ مسجد رسول اکرم یکی از بزرگترین پایگاه‌های جوانان و افراد انقلابی و حزب‌الهی به شمار می‌رود و می‌توان گفت در جنوب تهران دارای لجنه‌ای اثرگذار است.»

جوانان برای مبارزه علیه شاه در انجمن زعیم خوراک می‌گرفتند

در مسجد رسول اکرم در دوران مبارزات انقلاب اسلامی، انجمنی راه‌اندازی شده بود که پاتوق بچه‌های انقلابی و پای کار نظام شده بود. میرحبیب‌اللهی می‌گوید: «در این انجمن جوانان جمع می‌شدند و از لحاظ فکری و اندیشه‌ای خوراک به آنان ارائه می‌شد تا بتوانند حامی و پای کار تظاهرات باشند. این جوانان در تظاهرات علیه رژیم ستم‌شاهی حضور فعال داشتند. بسیاری از جوانان آن دوران مسجد هم‌اکنون از مسئولان فعلی نظام یا افراد بازنشسته‌ای هستند که روزی در مسئولیت‌های بالای کشور بودند.»

۵۰ جوان این مسجد شهید شدند

این مسجد از همان زمان لقبش مسجد انقلابی و حزب‌اللهی‌ها در جنوب تهران می‌شود که همواره جمعیت بسیاری از جوانان که جزء پای‌کارترین نیروهای نظام بودند، در آن حضور داشتند. این امام جماعت می‌گوید: «با شروع دوران دفاع مقدس، مسجد یکپارچه به پایگاه اعزام و پشتیبانی از نیروهای رزمنده تبدیل شد. جوانان بسیاری که همگی در حدود سنی ۲۰ تا ۲۳ سال بودند از مسجد ما راهی جبهه‌ها شدند. در مجموع بیش از ۵۰ نفر از جوانان مسجدی ما شهید شدند که از این تعداد می‌توان به شهید سید عارف کاظمی، شهید یوسف تقی اصل، شهید محمدرضا اکبری، شهید دادگر، شهید منقلبی، شهید هنرمند و ... اشاره کرد که تصاویر تمامی این شهدا امروز زینت بخش مسجد ماست. هرسال یادواره شهدایی برای تجلیل از این شهدا و خانواده‌های گرانقدرشان در مسجد برگزار می‌شود.»

پیرمرد، پیرزن، جوان و خردسال با هرچه داشتند به جبهه‌ها کمک می‌کردند

جدای از اعزام نیرو به جبهه‌ها این مسجد به دلیل جایگاهی که میان مردم داشت و مورد وثوق و اعتماد و اطمینان آنان بود، به پایگاهی برای پشتیبانی از جبهه‌های نبرد هم تبدیل شده بود. مساجد در دوران دفاع مقدس از جمله مراکز مهم اعلام اقلام مورد نیاز جبهه‌ها و نیز محل جمع‌آوری کمک‌های مردمی بودند. صرف نظر از ارزش مادی کمک‌های مردمی که در خور توجه است، حضور معنوی آحاد مختلف مردم در امر کمک‌رسانی به جبهه‌ها شگفت آور بود. میرحبیب‌اللهی می‌گوید: « در خاطر داریم افراد بسیاری از پیرمرد، پیرزن، کودک خردسال و ... به مسجد می‌آمدند و هرچه داشتند از یادگاری‌ها یا حتی اقلامی ساده‌ای مانند تخم‌مرغ محلی یا کودکان قلک‌های خود را می‌آوردند تا در این دفاع سهیم باشند. بارها شده بود نوعروسانی جهیزیه خود را به ستاد کمک‌های مردمی تحویل می‌دادند یا زنانی حضور پیدا می‌کردند تا با هنر خیاطی خود کمک‌رسان جبهه‌ها باشند. در مسجد ما نیز همین رویه برقرار بود و ستادی برای کمک به جبهه‌ها تشکیل شده بود تا کمک‌های مردم از ارزاق و پول را جمع‌آوری و به دست رزمنده‌ها برساند.»

حدوث و بقای انقلاب، مدیون مسجد است

انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس جان تازه و دوباره‌ای به مساجد بخشیدند. این امام جماعت می‌گوید: «انقلاب اسلامی حدوث و بقایش را مدیون مساجد است و در ادامه راه هم بقای این انقلاب با مساجد خواهد بود. همین طور که در جریان اغتشاشات و فتنه‌های بعد از دوران دفاع مقدس دیدیم همین مسجدی‌ها بودند که حضور پیدا کردند و مدافع نظام شدند. در روزهای اخیر هم که برخی از خیابان‌های تهران شلوغ شده است، جوانانی از مسجد ما برای محافظت از بانک‌ها و مغازه‌ها اعزام شدند. امام خمینی (ره) به همین دلیل فرمودند مسجد سنگر است.»

برای حفظ و جذب جوانان، هیأت زدیم

مسجد حضرت رسول اکرم (ص) برای آن‌که بتواند بعد از دوران دفاع مقدس هم رونق خود را حفظ کند و جوانان و نسل آینده را هم جذب کند، دست به یک ابتکار زد و آن انجمن زعمی گذشته خود را به یک هیأت تبدیل کرد. میرحبیب‌اللهی می‌گوید: «بعد از دوران دفاع مقدس، جوانان مسجد دور هم جمع شدند و هیأت محبان قرآن و عترت را راه‌اندازی کردند. حسینیه‌ای هم به نام شهدای مسجد رسول اکرم ایجاد شد تا در مناسبت‌های مختلف مجالس هیأت در آن برگزار شود. این هیأت‌ در زمان‌هایی مانند محرم، ۲ هزار نفر جمعیت دارد که اکثر آنان هم جوانان انقلابی و پای کار هستند.»

سعی کردم با جوانان رفیق شوم

این امام جماعت در تشریح دیگر اقداماتی که توانسته با آن رونق مسجد را حفظ کند و همچون قدیم آن را پاتوق جوانان جنوب تهران قرار دهد می‌گوید: «در مسجد اگر شور و فعالیت وجود داشته باشد، متقابل روح تازه‌ای هم جریان پیدا می‌کند. الحمدلله مسجد رسول اکرم فعال‌ترین، با نشاط‌ترین و در زمره جوان‌تریم مساجد شهر تهران است که رویکردی کاملاً انقلابی هم دارد. برای تحقق این امر به عنوان امام جماعت تلاش کردم دوست و رفیق جوانان باشم و برای آنان وقت می‌گذارم و صحبت‌های آنان را می‌شنوم. اردوهای زیارتی مسجد از مشهد، کربلا گرفته تا راهیان نور هر ساله برپاست. در تمام مناسبت‌ها مسجد برنامه دارد و تلاش کردیم سخنرانان مطرح همچون حجج‌اسلام حسین انصاریان و ناصر رفیعی در مسجد ما منبر بروند و مداحان سرشناس حضور پیدا کنند. حضور این افراد موجب می‌شود که جمعیت بیشتری هم در مسجد حاضر شوند و خود این افراد هم که شور و اشتیاق مردم را می‌بینند، راغب می‌شوند تا بیشتر به مسجد بیایند. استاد حسین انصاریان در طول سال و در مناسبت‌های مختلف ۳ دهه در مسجد ما منبر می‌رود. این حضور جوانان موجب شده است که مسجد ما در برهه‌ها و اتفاقات مختلف مانند فعالیت‌های جهادی به خصوص دوران کرونا بتواند حضور فعال و چشمگیری داشته باشد.»

نام و خاطره ما را در مساجد زنده نگه دارید...

مساجد پس از دوران دفاع مقدس نقش مهمی در نشر ارزش‌های دفاع مقدس و انتقال پیام شهیدان پیدا کردند، امری که این روزها بسیار مورد سفارش مقام معظم رهبری است و در آخرین دیدار خود با فرماندهان دوران دفاع مقدس مطالبه کردند که حقایق دفاع مقدس را به جوانان نسل جدید برسانید. شهیدان هم همواره درباره مسجد سفارش‌های فراوانی داشتند. شهیدی در وصیت نامه خود نوشته بود: نام و خاطره ما را در مساجد زنده نگه دارید زیرا ما در مساجد با حقایق دین و عاشورا آشنا شدیم. در مسجد جز یاد خدا همه چیز فراموش می‌شود و راز این آیه را در مسجد می‌فهمیم: «وَ اَنَّ الْمَساجِدَ لِلِّه فَلا تَدْعُوا مَعَ اللهِ اَحَداً؛ و همانا مساجد از آن خداست. پس هیچ‌کس را با خدا نخوانید.». این روزها کشور نیازمند نهضت بازگشت به مساجد است تا با رونق دوباره این خانه‌های خداوند، فتنه‌های آخرالزمانی را بتوان خنثی کرد.

 

تعداد بازدید : ۱,۷۶۲

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین