به گزارش پایگاه تخصصی مسجد، آیین اختتامیه جشنواره مساجد، بقاع متبرکه و خانواده با عنوان «آوای زندگی» روز چهارشنبه ۱۵ تیر ماه در سالن کوثر مسجد امام صادق (ع) میدان فلسطین تهران برگزار شد.
در آغاز این مراسم، پیام حضرت آیت الله العظمی جعفر سبحانی به این جشنواره، توسط حجتالاسلام ذاکر معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد قرائت شد.
متن پیام حضرت آیت الله العظمی جعفر سبحانی به شرح ذیل است.
بسم الله الرحمن الرحیم
با اهداء سلام تصدیع میدهد:
آیات و روایات فراوانی مسلمانان را بر فرزندآوری و تشکیل خانواده دعوت میکند. و این مسئله اختصاص به اسلام نداشته، بلکه در شرایع پیشین نیز بر این موضوع تأکید شده است. حضرت نوح(ع) یکی از ثمرات استغفار را این دانسته است که خدا شماها را صاحبان ثروت و فرزند میکند. چنانکه میفرماید: «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّکُمْ إِنَّهُ کَانَ غَفَّارًا یُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَیْکُمْ مِدْرَارًا وَیُمْدِدْکُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِینَ وَیَجْعَلْ لَکُمْ جَنَّاتٍ وَیَجْعَلْ لَکُمْ أَنْهَاراً» به آنها گفتیم: از پروردگار خویش آموزش بطلبید که او بسیار آمرزنده است. تا بارانهای پربرکت را پیدرپی بر شما فرستد. و شما را با اموال و فرزندان فراوان کمک کند و باغهای سرسبز و نهرهای جاری در اختیارتان قرار دهد.(سورهء نوح، آیه 10 تا 12)
در کتاب تحفالعقول وارد شده که حضرت عسکری(ع) که در زندان خلیفه عباسی به سر میبرد، شیعیان را توصیه میکرد که تشکیل خانواده داده تا دارای فرزندانی باشند و سپس این جمله را فرمود: «نِعَمَ الْعَضُدُ الْوَلَدُ». متاسفانه قبل از انقلاب، قدرت های غربی برای تضعیف مسلمانان و بلاخص ایرانیان، برنامه استعماری «فرزند کمتر زندگی بهتر» را مطرح کردند که کاملاً فریبنده و مسموم و ویرانگر بود.
بعد از انقلاب که بندها از زندگی مردم گشوده شد، بحمدالله رشدجمعیت راه خود را پیش گرفت، اما جای تأسف اینکه برخی؛ با طرح برنامهی دیگر، جلو این رشد را گرفته و به عقیم کردن زنان و مردان پرداختند و کاهش جمعیت چشمگیر و فزونی پیری آشکار گردید.
خوشبختانه مقام معظم رهبری خطر را احساس و لمس کرده و بر فرزندآوری تاکید کردند و با تشویق و تبلیغ در مساجد، رشد جمعیت راه خود را در پیش گرفته و انشاءلله به ثمر خواهد رسید. این جشنواره را که به همت گروهی از فرهنگیان و دیگر علاقهمندان برپا شده است، تقدیر نموده و تبریکات صمیمانهی خود را از راه دور به همگان عرضه میداریم.
قم ـ موسسه امام صادق(ع)
جعفر سبحانی
ظرفیتی به وسعت مساجد در کشور نیست
همچنین حجت الاسلام سید سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مراسم اختتامیه جشنواره آوای زندگی با تبریک با تاخیر روز قلم این جشنواره را ازمیراثهای قلم و اندیشه دانست و از عوامل آن به خاطر برگزاری جشنواره آوای زندگی با موضوع مساجد، بقاع متبرکه و خانواده تشکر کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه ظرفیتی به وسعت مساجد در کشور نیست، گفت: بیش از ۸۰ هزار مسجد در سراسر کشور داریم؛ این خانههای خدا در میان مردم قرار دارد.
وی با بیان اینکه هرچه مساجد بیشتری در این طرح مشارکت کنند ظرفیت و توانمندی ما بیشتر میشود گفت: از طریق مسجد میتوان مهارتهای زندگی را افزایش داد؛ امام مسجد محور مسجد بوده و فعالیتهای دینی و فرهنگی با محوریت امام مسجد میتواند فضا را برای تعالیم دینی منسجم فراهم کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه خانواده به عنوان یک سرمایهای که داریم از عمل صالح تا خصوصیات فرهنگی از خانواده شکل میگیرد امروز تمام مسائل اجتماعی جامعه به خانواده باز میگردد. خانواده اگر ضعیف شود اتفاقات ویران کنندهای در جامعه رخ میدهد.
عاملی با بیان اینکه در قرنهای گذشته خانواده اهمیت بسیار زیاد تری داشت، گفت: در قرون گذشته اگر مرد خانواده از همسرش طلاق میگرفت باید از شهر و روستای خود مهاجرت میکرد؛ اما در قرن حاضر و پس از جنگهای جهانی و انقلاب صنعتی پدیده پدر غایب شکل گرفت؛ وقتی پدیده پدر غایب در جامعه حاکم شد؛ به تدریج پدیده مادر غایب در خانواده هم خود را نشان خواهد داد.
بیشتر طلاقها در ۵ سال ابتدایی زندگی است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه عمده طلاقها در پنج سال ابتدایی زندگی متاهلی اتفاق میافتد، اظهار کرد: اگر روی خانواده تاکید و تلاش میشود به دلیل اهمیت آن است؛ رسانهها باید بر روی خانواده تاکید بیشتری کنند.
عاملی با اشاره به تلاشهای ضد فرهنگی برای شکستن بنیان خانواده و ارزشهای خانواده گفت: تلاش برای عادی انگاری مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر و روابط آزاد جنسی کاری کرده است که امروز روابط با محارم در فرانسه به صورت رسمی ثبت شود.
وی با بیان اینکه در شرایط امروز جامعه به مردان هم باید به زنان توجه شود گفت: در جدایی هر دو طرف ازدواج خسارت میبینند و فرزندان هم از این جدایی پدر مادر آسیب میبینند.
خانواده محبوب ترین نهاد اجتماعی در اسلام است
عاملی با بیان اینکه خانواده محبوب ترین نهاد اجتماعی در نزد اسلام است، گفت: تقوای خانوادگی از ارکان اصلی تقوا است. خانواده نیازمند رسیدگی است و در اسلام به حفاظت از خانواده و اهل خانواده بسیار تاکید شده است.
وی با اشاره به اهمیت سواد خانواده گفت: باید بررسی کنیم و ببینیم به خانواده باید چه چیز را آموزش داد؛ یکی از وظایف سازمان ملی تعلیم و تربیت که زیر نظر آموزش و پرورش شکل گرفته است؛ آموزشهای لازم به اعضای خانواده است؛ در شرایطی که توطئهها علیه خانوادهها بیشتر میشود توجه به خانواده ضروری است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه حمایت از خانوادهها برای ازدواج و فرزندآوری تنها حمایت مالی نیست گفت: برخی فرهنگها هم مانع ازدواج آسان و فرزندآوری میشود.
وی با اشاره به سند مهندسی فرهنگی گفت: در این سند یک برنامه اقدام عملی هم برای موضوع خانواده در نظر گرفته شده است؛ خوشبختانه سند مهندسی فرهنگی را از غربت درآوردیم؛ آمایش استانی سند در ۷ استان به اتمام رسیده است و تا پایان مرداد ۵ استان دیگر هم آمایش خود را انجام میدهند؛ در تلاشیم این آمایشها به سرعت انجام شود. استانها یک ویژگی و ضرورت مشترک دارند و آن هم خانواده است در همه استانها باید به خانواده توجه شود. همچنین در ابتدای این آیین حجت الاسلام رضا رویت، مدیرعامل «بنیاد ملی خانواده» و دبیر نخستین «جشنواره آوای زندگی» (جشنواره مساجد، بقاع متبرکه و خانواده) با بیان اینکه یکی از مهمترین محلهای کار برای تحکیم خانواده در مساجد بودهاست، البته این کارکرد هم مثل خیلی از کارکردهای دیگر آن ضعیف شده که البته بسیاری از کارکردهای دیگر مسجد منفعل شدهاست که با رهنمودهای رهبری با موضوع مسجد محوری سعی کردیم تا به فعالسازی مسجد در حوزههای مختلف بپردازیم.
امید است خروجی این جشنواره، مسجد را به عنوان بازوی مهم در حل مسائل خانواده مطرح کند
در این آیین رضا رویت دبیر نخستین جشنواره آوای زندگی (جشنواره مساجد، بقاع متبرکه و خانواده) با بیان اینکه؛ یکی از مهمترین محلهای کار برای تحکیم خانواده در مساجد بوده، گفت: البته این کارکرد هم مثل خیلی از کارکردهای دیگر آن ضعیف شده که البته بسیاری از کارکردهای دیگر مسجد منفعل شدهاست که با رهنمودهای رهبری با موضوع مسجد محوری سعی کردیم تا به فعالسازی مسجد در حوزههای مختلف بپردازیم.
وی افزود: هدف اصلی این جشنواره فعالسازی مساجد در جهت تحکیم خانواده هاست و توانستیم مساجد قابل توجهی را درگیر تولید اثر برای این جشنواره کنیم.
مدیرعامل «بنیاد ملی خانواده» در مورد توانمند سازی مساجد برای نجات بحران جمعیت، طلاق و مسائل خانواده در جشنواره بر هم افزایی همه سازمانهای درگیر با مسئله مسجد و خانواده تاکید کرده و ابراز امیدواری کرد تا خروجی این جشنواره بتواند مسجد را به عنوان یکی از بازوهای مهم در حل مسائل خانواده مطرح کند.
گفتنی است: نخستین جشنواره مساجد، بقاع متبرکه و خانواده که با عنوان «آوای زندگی» به همت شورای عالی انقلاب فرهنگی با مشارکت سازمانهای فعال در حوزه خانواده با هدف شناسایی، ارزیابی و تقویت مساجد و بقاع متبرکه از 17 آبان تا 15 اسفند 1400 در حوزه خانواده برگزار شد.
در مراسم اختتامیه این جشنواره از مساجد و بقاع متبرکه برتر تقدیر و تجلیل شد. همچنین در طول این جشنواره بستههای برنامه ریزی و پشتیبان به کلیهی مساجد و بقاع متبرکه در راستای «تشویق و تبلیغِ تشکیل خانواده و فرزندآوری» اهدا شده است.