به گزارش پایگاه تخصصی مسجد؛ «مسجد صاحب الزمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)» سادات محله در آبعلی، به امامتِ «حجت الاسلام عقیل شهپری» از مساجد موفق در «عملیات محله محور مسجد پایه» و «عملیات فرشتگان رحمت»، قدردانی از کادر درمان، است. حجت الاسلام شهپری امام جماعت جوانی است که در روزهای اوج کرونا در کنار کادر درمان به مردم خدمترسانی مینمود. مردم مداری او در روستای سادات محله او را به یک امام موفق و محبوب تبدیل نموده است. عقیل شهپری نوجوانان این روستا را به سمت ورزش سوق داده و با تلاش خود آنها را به سمت مسجد رهنمون ساخته است. او در کنار اهالی سادات محله زندگی میکند و رمز موفقیت خود را همراهی با مردم میداند.
در ادامه گفتگوی پایگاه تخصصی مسجد را با امام جماعت فعال«سادات محله» میخوانید.
مسجد شما یکی از مساجد محوری در «عملیات محله محور مسجد پایه» است. همچنین شما از ائمه جماعات موفق در این عملیات و عملیات«فرشتگان رحمت» هستید. به نظر شما ویژگیهایِ اجتماعی یک امام جماعت موفق چه هستند؟
امام جماعت موفق کسی است که وقتی، خدایی نکرده، برای مردم مشکلی پیش می آید، خودش را همراه مردم بداند و بین مردم برود. مردم احساس کنند مشکلی که برای آنها پیش آمده، در واقع مشکل امام جماعت نیز هست!
این امر باعث محبوبیت امام جماعت میشود. در واقع امام محله طوری نباشد که مردم را آن طرف پل ببیند و خودش را طرف دیگر! در همه حالات خودش را از مردم بداند.
زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، ما در مسجد صاحب الزمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) خانوادههایی را که مبتلا شده بودند با کمک بسیجیان محله شناسایی و خدمترسانی کردیم. اگر خرید داشتند برایشان انجام دادیم و اگر سرپرست خانواده به خاطر شرایط قرنطینه به مضیقه افتاده بود با کمک خیرین حمایت نمودیم. در بحث غربالگری نیز به بسیجیان کمک کردیم.
امام جماعت اگر در همه حالات همراه و همدم مردم باشد و مردم دغدغهمندی او را حس کنند، موفق خواهد شد. البته اینها ویژگیهایی غیر از ویژگی اصلی یعنی اخلاق نیکو و مردم داری است.
یک امام جماعت برای جذب قشر جوان چه کارهایی باید انجام دهد؟
به نظر من؛ امام جماعت برای ارتباط با جوانها و جذب آنها باید اقتضای محلهی مسجدش را در نظر بگیرد. به عنوان مثال؛ در برخی محلهها نوجوانان و جوانان غالباً فوتبالدوست هستند. در برخی محله ها ورزشهای رزمی فعالیت مورد علاقه جوانان و جوانان محله است. همینطور کلاس قرآن، کوهنوردی و امثال اینها. شناخت علاقهی نسل نوجوان یک محله برای ارتباط موثر با آنها بسیار مهم است. باید کارهای مورد علاقه نوجوانان را شناخت و آنها را مد نظر قرار داد.
امام جماعت باید بر همین اساس، امکانات و ملزومات را بسنجد، سپس برای اوقات فراغت قشر جوان محله برنامهریزی نمایند.
ما در «سادات محله» متوجه شدیم که بچهها به فوتبال علاقه فراوانی دارند. ما هم در همین زمینه با تشکیل تیم و فراهم کردن امکانات بازی آنها را حمایت کردیم. آنها هم محل هماهنگی برای بازی و قرارشان را مسجد محل قرار دادند. در حال حاضر تعداد قابل توجهی از نمازگزاران مسجد صاحبالزمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) قشر جوان هستند.
امام جماعت باید علاوه بر شناخت علاقه ها و استعدادهای محله به این نکته توجه داشته باشد که، باید به جوانها میدان دهد.
در بحث مکبری، قرائت قرآن و هر آنچه که نوجوانان و جوانان به انجام آنها اشتیاق دارند، باید میدان را در اختیارشان گذاشت. سپس برای علاقه آنها برنامهریزی کرد!
همچنین، نباید فراموش کرد که بسیاری از کارها به همین شکل به جوانتر ها سپرده شدهاند و آنها اکنون با موفقیت آن را انجام میدهند. کادرسازی به همین طریق انجام میشود. وقتی چند جوان در انجام کارهای مسجد سهیم شوند حتی اگر مستقیما به آنها گفته نشود چه کاری انجام دهند، با حس مسئولیت و تعهدِ خود، کارها را به خوبی پیش خواهند برد.
در رابطه با برنامه ریزی برای جوانان و سایرین بیشتر توضیح دهید؟
امام جماعت به عنوان مدیر طبیعی مسجد باید برای کودک و حتی نونهالانی که با والدین خود به مسجد میآیند، تا پیرمرد ۸۰ ساله که پای ثابت نماز جماعت است، برنامه داشته باشد. مخاطب یک سری برنامهها صرفاً جوانان هستند. برنامههایی که برای بزرگترها شاید زیاد جذاب نباشد. همینطور ممکن است برنامهای برای بزرگترها جذاب باشد که جوانترها آن را خیلی نپسندند. باید امام جماعت طوری برنامهریزی کند که یک برنامه برای هر مخاطبی جذابیت خاص خود را داشته باشد. نباید طوری برنامه ریزی کرد که نماز گزار احساس کند هر روزش در مسجد مثل دیروزش است. بهتر است همه جوانب در اجرای هر برنامهای سنجیده شود.
در محله هایی مثل «ساداتمحله» که بافت جمعیتی و جغرافیاییاش روستایی است، ارتباط مسجدی با اهالی چگونه شکل میگیرد؟
من یک مثال برای تبیین این موضوع عرض میکنم.
من ماشین دارم اما وقتی در «ساداتمحله» کاری دارم از آن استفاده نمیکنم! پیاده میروم تا با اهالی رو در رو شوم! تا بتوانم با آنها حال و احوالپرسی کنم. این موضوع باعث تقویت ارتباط ما با یکدیگر می شود امام جماعت یک شهروند عادی است. دلیلی ندارد طوری رفتار کند که مردم احساس کنند، او با خودشان متفاوت است.
وقتی اهالی با امام محله خود احساس راحتی کنند، مأنوس شوند، مشکلات را با او در میان میگذارند و این یعنی جلب اعتماد!
به نظر من امام جماعت موفق باید در وهله اول خوش اخلاق باشد. سپس باید با مردم مدارا کند و مردم مدار باشد و در نهایت اخلاص داشته باشد طوری رفتار کند که مردم به هیچ عنوان از رفتارش احساس نکنند که او غرور و تکبر دارد برخی از رفتارها مثل حضور در مراسم عذا برای تسلیت و یا مراسم شادی(در صورتیکه دعوت شود) نشان از مردم داری امام جماعت است.
امام جماعت یکی از اهالی محسوب می شود. لذا وقتی بین دو یا چند نفر کدورتی بوجود میآید، او باید با ریش سفیدان محله در رفع این کدورت بکوشد.
شما در عملیات فرشتگان رحمت از منتخبان بودید. لزوم قدردانی از مدافعان سلامت توسط مسجدی ها بخصوص در این دوران چیست؟
قدردانی از مدافعان سلامت وظیفه دینی و انسانی ما است. وقتی که در ماههای پایانی سال ۱۳۹۸ بیماری کرونا شیوع پیدا کرد، شاهد بودیم تنها کسانی که از آن روزها تا کنون همواره در صحنه بودند، کادر درمان هستند. حتی در رسانه ها شاهد بودیم برخی از پرستاران، دکترها و سایر کادر درمان قریب به یک تا دو ماه از خانوادههای خود دور بودند. با مشاهده این جانفشانیها وظیفه انسانی هر فردی است که از مدافعان سلامت جامعه قدردانی کند. نه تنها ائمه جماعت و مسجدیها بلکه همهی افراد جامعه باید خود را مدیون این رشادتها بدانند و از آنها تقدیر کنند.
هر کسی که می تواند، حتی یک تشکر لسانی، باید مراتب قدردانی خود به آنها برساند، تا آنها نیز در انجام وظایف خود دلگرم شوند و بدانند که مردم همواره شکرگزار زحمات آنها هستند.
این روزها مصادف با سالروز شهادت شهید سلیمانی(رحمةاللهعلیه) ]زمان انجام این مصاحبه[ است. خداوند ایشان و همه شهدا را شفیع ما قرار دهد.
سردار دلها در آن جلسه به یاد ماندنی روز مسجد، جمله زیبایی با این مضمون فرمودند که؛ امام جماعت نباید چند متر بنای مسجد را حوزه استحفاظی خود بداند. بلکه حوزه استحفاظی امام جماعت آن شهری است که مسجد در آن قرار دارد!
بر اساس فرمایشات این شهید بزرگوار امام جماعت خودش را نباید محدود به فضای مسجد کند. امام جماعت باید دامنهی فعالیتهای اجتماعی خود را فراتر از مسجد قرار دهد.
مقام معظم رهبری(مدَّظلّهالعالی) بعد از شیوع ویروس منحوس کرونا فرمودند: همه ارگان ها پای کار بیایند.
ایشان به ویژه روحانیون، بسیجیان و مسجدیها را مخاطب قرار دادند. در همان روزهای شیوع بیماری مسجدیها، بسیج و گروههای جهادی به کمک کادر درمان رفتند. البته این توفیق نصیب من هم شد و من هم در مراکز درمانی در خدمت این عزیزان بودم. در آن روزها باید به هر نحوی که میشد از آن ها تقدیر میکردیم. شاهد بودم که در آن روزهای سخت، حتی یک شاخه گل هم خوشحالی را به چشمان آنها هدیه میداد و خستگی را، حتی برای لحظاتی، از تنهایشان دور مینمود.
اکنون که از آن دوران سخت عبور کردهایم و شرایط بهبود یافته، وقتِ تشکر است. حالا وظیفهی همه ما است که باز هم کنار آنها باشیم و به هر نحوی که میتوانیم از آنها قدردانی نماییم.
به لطف خدای متعال، مردم ایران، بخصوص مدافعان سلامت، دارای روحیه فداکاری هستند. آنها با فدا کردن جان خود برای مردم نشان دادند که در این ویژگی به تعالی رسیدهاند و مستحق پاداش الهی هستند.