سرویس بین الملل
استاد دانشگاه آکسفورد در گفتگو با پایگاه تخصصی مسجد:

مساجد عامل وحدت بخش مسلمانان هستند/تاکید بر لزوم گفتگوی میان ادیان از طریق مسجد

مساجد عامل وحدت بخش مسلمانان هستند/تاکید بر لزوم گفتگوی میان ادیان از طریق مسجد
(پنج شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۶) ۰۴:۳۰

استاد فلسفه دین دانشگاه آکسفورد با تاکید بر نقش وحدت بخش مساجد در جامعه اسلامی، بر لزوم افزایش گفتگوی میان ادیان از طریق مسجد تاکید کرد.

پایگاه تخصصی مسجد – گروه بین الملل: مسائل و مشکلات پیش روی جهان اسلام در عصر حاضر شاید بیش از هر زمان دیگر در تاریخ دین مبین اسلام و مسلمانان خودنمایی کنند. وجود گروه های تروریستی، اختلافات قومی و قبیلیه ای میان کشورهای اسلامی، اندیشه های تندرو مآبانه، رشد اسلام هراسی و بیگانه هراسی، ظهور و قدرت گرفتن احزاب راستگرای افراطی در غرب و نهایتا تلاش دشمن خارجی برای نفوذ در اردوگاه مسلمانان و ایجاد تفرقه و فتنه در میان آنها نمونه هایی از مشکلات عدیده ای هستند که جهان اسلام در حال دست و پنجه نرم کردن با آنهاست.

در همین راستا خبرنگار پایگاه تخصصی مسجد گفتگویی در خصوص بخشی از مسکلاتی ذکر شده با پروفسور «چارلز تالیافرو» استاد فلسفه کالج سنت اولاف در مینه‌سوتای آمریکا  انجام داده است.

لازم به ذکر است، «چارلز تالیافرو» استاد دانشگاه‌های آکسفورد، کلمبیا، پرینستون و نتردام آمریکا بوده و در حال حاضر استاد فلسفه کالج سنت اولاف در مینه‌سوتای آمریکاست. او از فیلسوفان برجسته در عصر حاضر به شمار می‌آید و در این حوزه صاحب آثار ارزشمندی است. وی دانش‌آموخته دانشگاه براون و هاروارد بوده و عضو انجمن فیلسوفان آمریکا است.

متن این گفتگو در ادامه تقدیم حضورتان می شود:

1)      تعارض میان کشورهای اسلامی مانند ایران و عربستان سعودی و رقابت های منطقه ای میان آنها یکی از دلایل نفوذ سریع داعش و دیگر گروه های تروریستی به خاورمیانه عنوان شده است. حال سوال اینجاست که مساجد به عنوان سمبل وحدت میان مسلمانان چگونه می توانند به برطرف کردن این تعارض ها کمک کنند؟

بر اساس تجربیات من از اسلام و مسجد در فرهنگ آمریکا، به نظرم مساجد می بایست به این امر کمک کنند. امروز ما بیش از دو هزار مسجد در آمریکا داریم که بسیاری از آنها از سال 2000 به این سو احداث شده اند. در «مینه آ پلیس» یعنی شهری که خود من در آنجا زندگی می کنم و حدود 400 هزار نفر جمعیت دارد، ده مسجد و مرکز اسلامی وجود دارند. مساجد اینجا نقش ایجاد وحدت میان مسلمانان منطقه که هر کدام از کشورهای مختلف جهان اینجا به دور هم جمع شده اند را دارند. ما اینجا جمعیت قابل توجهی از مسلمانان آفریقایی را داریم درحالیکه بسیاری از مسلمانان نیز از جنوب شرق آسیا، ترکیه و شرق اروپا به اینجا آمده اند. همسایگان و دوستان مسلمان من به مسجد به چشم عاملی وحدت بخش نگاه می کنند.

2)      ویژگی های مسجد طراز اسلامی از نگاه شما چیست؟

دستکم در آمریکا، مساجد نقش فرهنگی بسیار مهم و حیاتی در بخش های مختلف همچون آموزش و مسلما هدایت دینی ایفا می کنند. مسجد در حقیقت به عنوان خانه مهاجران یا شهروندان نسل دوم آمریکایی است که قصد آموختن از مسلمانان آمریکایی قدیمی که از چند نسل پیش ساکن اینجا هستند دارند. مساجد آمریکا عمدتا در نقاط شهری قرار داشته و همین امر موجب شده تا به عنوان عامل ارتباطی میان مسلمانان ساکن روستاها نیز مطرح شوند. برپایی نماز به روش های سنتی آن قدر تاثیرگذار است که نقش تنظیم کننده ارتباط میان مسلمانان داشته و عامل وحدت بخش میان آنها به حساب می آیند. در حقیقت یک مسجد در اینجا نقش خط دهندگی زندگی مسلمانان را ایفا می کند.

3)      بسیاری از کشورها و جوامع اسلامی مانند ایران سعی دارند تا کارکرد مساجد را به کارکرد آنها در زمان حیات پیامبر اسلام (ص) باز گردانند. دستیابی به این هدف چگونه میسر خواهد بود؟

از سال 2016 و با روی کار آمدن ترامپ و تلاش وی برای افزایش اسلام هراسی در آمریکا و غرب، حفظ زندگی و فعالیت های مسلمانان در برابر این هجمه ها برای جوامع اسلامی بسیار مهم جلوه کرد. به این معنا که حدود سه میلیون مسلمان آمریکایی هر روزه به شکلی وسیع تر در عرصه فعالیتهای سیاسی و فرهنگی ظاهر می شوند. این میزان از حیاتی بودن و مهم بودن این امور برای اثبات این موضوع به عموم جامعه که اسلام هراسی مبتنی بر اطلاعات غلط و ترس است، حائز اهمیت خواهد بود.

4)      به نظر می رسد مساجد در آمریکا و اروپا در جذب غیرمسلمانان به سمت خود و برگزاری بسیاری از مراسم های ویژه در همین راستا مانند «روز درهای باز»، بسیار موفق عمل کرده اند. تحرکاتی مانند چنین مراسم هایی را چگونه ارزیابی می کنید؟

دقیقا. همینطور مشابه این کار در طرف مقابل نیز انجام شده است. یعنی کلیساهای مسیحی نیز از امام های جماعت مساجد برای سخنرانی در کلیسا دعوت می کنند. ما هم در دانشکده خودمان در حال دعوت از یک فیلسوف مسلمان جهت ارتقاء میزان گفتگو میان مسلمانان و مسیحیان هستیم که انتظار می رود سفر وی در پائیز (سال جاری میلادی) انجام شود.  

تعداد بازدید : ۱,۳۴۱

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین