سرویس مسجد نهاد

کارکرد مسجد، فرامذهبی است/ تقویت کارکرد مساجد با وجود کتابخانه

کارکرد مسجد، فرامذهبی است/ تقویت کارکرد مساجد با وجود کتابخانه
(شنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۵) ۲۲:۴۷

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: مسجد چیزی بیش از یک مکان مقدس است و جایی است که در مسائل سیاسی نیز نقش مهمی داشته و از همین نقطه می‌توان اتحاد میان مردم را رقم زد.

به گزارش مهر، حجت‌الاسلام علیرضا قائمی‌نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به کارکردهای مسجد در زمان کنونی گفت: مسجد مکان مقدسی است و طبیعی است افراد وقتی از مقابل یک مکان مقدس می‌گذرند، ناخواسته به یاد مقدسات می‌افتند و این نشانه‌ای است مبنی بر آن که انسان با مسجد ارتباط دینی و فرهنگی دارد.

سردبیر فصلنامه ذهن با بیان این که در فرهنگ دینی دو عنصر زمان و مکان از اهمیت خاصی برخوردارند، ادامه داد: به عبارت دیگر در فرهنگ دینی ما همه مکان ها از یک ارزش برخوردار نیستند یا همه زمان ها مساوی با هم نیستند بلکه ما مکان مقدس داریم و مکان غیرمقدس، همچنین زمان مقدس و زمان غیرمقدس.

مولف کتاب «تجربه دینی و گوهر دین» با اشاره به این که مسجد یکی از مکان های مقدسی است که در فرهنگ دینی اهمیت بسیاری دارد، اضافه کرد: لذا مواجهه با یک مکان مقدس در حافظه افراد، عناصری از فرهنگ دینی را تداعی می‌کند و علاوه بر این که خودِ مسجد می‌تواند نقش های دیگری نیز در جهت گیری فرهنگی داشته باشد، مشاهده می کنیم که بسیاری از حرکت ها در دوران پیش از انقلاب، از مساجد هدایت می شد.

وی با بیان اینکه مسجد نقش‌های متفاوت در دوره‌های مختلف می تواند داشته باشد، بیان کرد: هر چند امروز این مکان مقدس نقش فعال چندانی ندارد و این مساله نیاز به برنامه‌ریزی فرهنگی دارد که اگر این برنامه ریزی اتفاق افتد، مساجد در هدایت فرهنگی جوان ها نقش مهمی ایفا می کنند.

حجت الاسلام قائمی نیا در ادامه توضیح داد: برنامه‌ریزی فرهنگی باید ابتدا مبتنی بر مطالعات دقیق فرهنگی باشد و این موضوع آسیب شناسی شود؛ فرهنگ عمومی جامعه ما باید به خوبی شناسایی شده و سپس بر اساس یکسری تحلیل های دقیق و دقت سنجی ها، برنامه ریزی شود به طور مثال این که مسجد چگونه باید مورد بهره برداری قرار گیرد تا در فرهنگ جوان ها تاثیرگذار باشد.

به گفته وی در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی مساجد در کنار کارکرد اصلی خود، کتابخانه نیز بودند و کتاب‌های روز در آن‌ها یافت می‌شد و جوان‌ها به این مکان‌های مقدس رجوع داشتند، بنابراین وجود کتابخانه در مساجد یکی از اموری است که می تواند کارکرد آن را تقویت کند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: عنصر هنر مساله مهمی است که جوان‌های امروز اهمیت فراوانی به آن می‌دهند، بنابراین اگر برنامه‌ریزی شود می‌توان رغبت جوان‌ها را به حضور در مساجد افزایش داد ضمن آن که مساجد باید نیازهای روز جامعه را دنبال کرده و دغدغه‌های جوانان را مورد بررسی قرار دهند و آگاهی‌بخشی به آنها، نقش و رسالت مهم خود را ایفا کند.

حجت‌الاسلام قائمی نیا در پایان با اشاره به نقش مسجد در عنصر مهم وحدت بخشی خاطر نشان کرد: طبیعی است مساجد در این زمینه نقش پررنگی داشته باشند، همان طور که پیش از انقلاب به همین منوال بود و آحاد مردم فعالیت های خود را علیه ظلم و ستم، از همین مکان های مقدس آغاز کردند لذا مسجد چیزی بیش از یک مکان مقدس است و جایی است که در مسائل سیاسی نیز نقش مهمی داشته و از همین نقطه می توان اتحاد میان مردم را رقم زد.

تعداد بازدید : ۲۶۰

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین