سرویس مسجد پژوه

گفتگو با حجت الاسلام راستگو/ بخش اول پیامبر(ص) هرگز مانع حضور کودکان در مسجد نمی شدند.

گفتگو با حجت الاسلام راستگو/ بخش اول       پیامبر(ص) هرگز مانع حضور کودکان در مسجد نمی شدند.
(چهارشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۴) ۱۸:۰۳

حجت الاسلام راستگو معتقد است پیامبر(ص) نه تنها هرگز مانع حضور کودکان در مسجد نمی شدند بلکه اسباب راحتی و جذابیت را برای آنها فراهم می کردند. امروز بیش از هر زمان دیگری لازم است این سیره احیا و برای اجرای آن برنامه ریزی شود.

نشست بررسی راهکارهای جذب کودکان و نوجوانان به مسجد با حضور حجت الاسلام محمد حسن راستگو، کارشناس دینی در حوزه کودکان و نوجوانان برگزار شد آنچه می خوانید بخش اول این گفتگو است.

- حاج آقای راستگو، در ابتدای بحث مختصری درباره سیره پیامبر(ص) در برخورد با مسجد در صدر اسلام توضیح دهید.

در زمان پیامبر اکرم (ص) هر جایی اتفاق تاریخی مهمی رخ می داد، همان جا به یاد آن حادثه مسجدی بنا می شد، به عنوان مثال پیامبر اکرم(ص) در مدینه با مسیحیان نجران مباهله کردند وقتی پیامبر (ص) پیروز شدند، مسجدی در همان مکان به نام مسجد مباهله ساختند.
مساجد غدیر و شجره هم به دلیل اتفاقی که در آن مکان افتاده است بنا شدند. بنابراین نقش مسجد در آغاز اسلام یک بنای تاریخی و یادبود برای فراموش نشدن آن واقعه تاریخی یا مکان آن رویداد بوده است. از طرفی باید گفت حرمت و قداست مسجد موجب می شود که در مسجد حرف از دنیا کمتر به میان آید و تنها به عبادت خدا مشغول باشیم.
مسجد باید تمیز نگاه داشته شود و منور باشد تا مردم به راحتی بتوانند ارتباط خالصانه با خدا برقرار کنند. امروز می بینیم که بسیاری از شبکه ها وNGO ها در دنیا به دنبال کسب درآمدند و به نام سیستم های انرژی مثبت و آرامش بخش به دنبال تلقین مباحث بی هویت خود به مردم هستند. در حالی که مسجد بهترین مکان برای آرامش انسان ها است و مرکزی است که می تواند انسان را از آلودگی ها و گرفتاری ها و اشتغالات دور کند و انسان تنها به خود و به خدای خدا فکر کند اگر این وظیفه مسجد را در جامعه احیا کنیم مساجد جاذبه می شوند.

- پیامبر اکرم (ص) در برخورد با کودکان و نوجوانان در مسجد چگونه رفتار می کردند؟

پیامبر (ص) مسجد را مرکز تجمع مسلمانان، محل اقامه نماز جماعت، اتحاد و همبستگی، اقامه جنگ، مرکز حل و فصل مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار داد. پیامبر (ص) در دهه آخر ماه مبارک رمضان برای اعتکاف در مسجد حضور می یافتند. حضور در مسجد برای چنین عمل عبادی به انسان آرامش می دهد. پیامبر(ص) مقید بودند که امام حسن (ع) و امام حسین (ع) همراه ایشان در مسجد حضور یابند. حضرت فاطمه زهرا (س) هم فرزندانشان را برای حضور در مسجد تشویق می کردند. این تاکید و مقید بودن والدین و بزرگتر ها در ایجاد ارتباط کودک با مسجد بسیار مهم است.
یکی از مواردی که در سیره پیامبر (ص) در مورد کودکان می بینیم، مراعات حال کودکان است. آن حضرت در هنگام نماز را طولانی اقامه نمی کردند تا در آینده، در ذهن کودک نسبت به مسجد و نماز حس ناخوشایندی شکل نگیرد. بارها دیده شد که در هنگام سخنرانی و نماز، پیامبر(ص)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را بر دوش می گرفتند و هرگز ممانعتی از سوی آن حضرت برای حضور آنها صورت نمی گرفت.
حضرت فاطمه (س)، وقتی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را در شب احیاء به مسجد می بردند از قبل پیش بینی آن روز را می کردند و اجازه نمی دادند کودکان خسته باشند. در حقیقت اسباب راحتی آنها را فراهم می کردند.

- با مروری کوتاه بر سیره پیامبر (ص) به امروز می رسیم. در عصر ما چگونه می توان با تاسی به سیره آن حضرت عوامل راحتی را برای حضور کودکان در مسجد فراهم کرد و چه عواملی موجبات جاذبه مندی مساجد را ایجاد می کند؟
یکی از عوامل مهم در جذب کودکان و نوجوانان به مسجد فضای فیزیکی مسجد است. در احادیث و روایات آمده است که باید فضای فیزیکی مسجد پاک، خوش بو، رنگانگ و زیبا باشد. از طرفی در قرآن کریم آمده است که باید با لباس پاک و آراسته و با زینت وارد مسجد شوید چرا که مسجد خانه خدا و بهترین مکان برای عبادت است.
علت اینکه مردم به امامزادگان و حرم های مقدس توجه دارند در بعد اول به دلیل معنویت این مکان ها است. مردم ایران از صدر اسلام تاکنون، اصل امامت را پذیرفت و ایرانی ها به خاندان پیامبر (ص) نهایت احترام را داشتند. به همین دلیل برای بارگاه ها و بقاع متبرکه احترام خاصی قائل بودند. این اماکن مقدس حکم مسجد را نیز دارند. علت دیگر عشق و علاقه مردم به بقاع متبرکه و امامزادگان، به کارگیری تزیینات و کاشی کاری های جذاب برای این مکان ها است که به صورت غیرارادی عاملی برای جذب انسان است.
از دیگر عوامل جذب کودکان به مسجد، توجیه معنوی این قضیه است اگر مسجد را برای فرزندانمان خانه خدا معرفی کنیم، می تواند عامل مهم برای حضور دائمی کودکان در مسجد شود.
برنامه های مسجد، عامل دیگری است که موجب جذب کودکان به مسجد می شود. قرآن باید با صدای خوش قرائت شود و لازم است شرایط اذان گفتن کودکان و نوجوانان در مسجد فراهم شود.
خوش صدا بودن مکبر، برخورد شایسته امام جماعت و خادمین مسجد با کودکان از دیگر عوامل مهم جذب به مسجد است. در برخی از مساجد خادمین برخورد نامناسب با کودکان دارند که موجب می شود آنها از مسجد رانده شوند.
برگزاری مسابقات فرهنگی در مسجد هم موثر است. بهتر است برندگان مسابقات دیگر مراکز در مسجد معرفی و تقدیر شوند و هدایایی از سوی مسجد به آنها اهدا شود. این خود عامل مهمی در جذب است.
امام جماعت باید بین دو نماز کوتاه سخنرانی کند. اگر بهترین کلام کوتاه، رسا و گویا بیان شود، تاثیرگذاری آن بر مخاطب بسیار است. با سخنرانی مختصر و کوتاه فضای مسجد هم برای کودک خسته کننده نمی شود. نمازجماعت و سخنرانی و دعای بین دو نماز نباید طولانی باشد بلکه امام جماعت باید اضعف مامومین را در نظر بگیرد.
ادامه دارد....

خبرگزاری شبستان
تعداد بازدید : ۵۴۳

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین