سرویس عناوین خبر

جایگاه مسجد در جهان امروز

(چهارشنبه ۱۴ اَمرداد ۱۳۹۴) ۱۸:۱۰

مساجد در کشورهای غیر اسلامی عموما از طریق کمک های مردمی و خیرین اداره می شوند و متولیان مساجد علاوه بر جمع آوری کمک های مسلمانان، اعانه نیز می پذیرند و برخی از مساجدی که توسط اقوام یا ملیت خاص ایجاد شده اند به کمک امکانات اهدایی مردم کشور متبوع خود اداره می شوند.

به گزارش پایگاه تخصصی مسجد به نقل از خبرگزاری شبستان، امروزه مساجد در غرب و نیز جهان اسلام از جایگاه مطلوبی برخوردار نیستند، البته ممکن است جایگاه مسجد در منطقه ای نسبت به منطقه دیگر متفاوت باشد اما با یک نگاه کلی می توان دریافت که مساجد کنونی با مسجد در صدر اسلام فاصله زیادی دارد. امروزه از یک سو تهدیدهای دشمنان علیه اسلام فراوان و روز افزون است، اسرائیل سرزمین های قدس شریف را به اشغال در آورده  و تخریب مسجد الاقصی را در سر می پروراند، آمریکا با دخالت های فراوان در کشور های اسلامی و ظلم ها و فشارهای روز افزون نسبت به آنان شروع مجدد جنگ های صلیبی را فریاد می  کشد، تمام امکانات وتجهیزات استکبار جهانی علیه اسلام فعال شده هجمه فرهنگی به صورت وسییع در جریان است ونیز اختلاقات شدید میان کشورهای اسلامی دل هر مسلمانی را پر از اندوه می سازد.

 از سوی دیگر ظرفیت ها و امکانات جهان اسلام بسیار چشمگیر است،جهان اسلام بخش عظیمی از آسیا، افریقا و اروپا را در دست خویش دارد، امکانات اقتصادی جهان اسلام به گونه ای است که جهان غرب رابه خود وابسته کرده است ومهتر اینکه گستردگی مساجد در جهان اسلام و پراکندگی آن در اقصی نقاط عالم، سنگری مستحکم و پایگاهی قدرتمند برای برون رفت از مشکلات و مقابله با توطئه های دشمنان در اختایار حاکمان مسلمان قرار داده است و برماست از این سنگر ارزشمند و ظرفیت والا به نحوی شایسته استفاده کنیم.

 

شاید بتوان گفت که جایگاه مسجد در میان غیر مسلمانان بهتر از جایگاه آن در جهان اسلام است، زیرا که به لحاظ کارکردی ونقش آفرینی به مسجد معیار و مطلوب اسلام نزدیک تر است . شاید بتوان علت را در نکته ای جالب جستجو کرد. تجربه نشان داده است که هرگاه مسلمان تحت فشارهای حکومت های خود قرار گیرند، سعی می کنند خود را به یکدیگر نزدیک ساخته انسجام و هماهنگی پیدا کنند.

 برخی از گروه های اسلامی جهت دفاع از حقوق مسلمانان و کمک به آنان اقدام به تشکیل سازمان های مردم نهاد می کنند. گستردگی و پراکندگی چنین سازمان هایی در کشور های غیر مسلمان فراوان است. به عنوان نمونه می توان به صندوق های قرض الحسنه، ایجاد کشتارگاه های گوشت حلال، راه اندازی آشپزخانه های پخت غذای حلال و تشکیل گروه های ازدواج اسلامی اشاره کرد. نکته جالب اینکه محور انسجام اسلامی و فعالیت های گروه های مسلمان، مسجد است.

مخاطبین اصلی مساجد در کشورهای  غیر اسلامی دارای مذاهب و سلائق متفاوتی هستند. اما دو عامل دین و مسجد آنها را به یکدیگر گره زده است. عمده فعالیت های مساجد در ممالک غیر اسلامی عبارتند از: برگزاری مراسم نماز به صورت دسته جمعی، توزیع وآموزش قرآن کریم، راه اندازی کتابخانه، ایجاد مدرسه، اطعام نیازمندان، برگزاری جشن های اسلامی، دادن افطاری در ماه مبارک رمضان، برگزاری مراسم سخنرانی ومدیحه سرایی، تشکیل صندوق های قرض الحسنه و راه اندازی سفرهای زیارتی.

 مساجد در کشورهای غیر اسلامی عموما از طریق کمک های مردمی و خیرین اداره می شوند. متولیان مساجد علاوه بر جمع آوری کمک های مسلمانان، اعانه نیز می پذیرند. برخی از مساجدی که توسط اقوام یا ملیت خاص ایجاد شده اند به کمک امکانات اهدایی مردم کشور متبوع خود اداره می شوند. در این میان کمک های برخی دول اسلامی را نمی توان نادیده گرفت. این گونه مساجد از سوی دولت های اسلامی حمایت می شوند و طبعا وضع بهتری دارند.حکومت ها و دولت های غیر اسلامی معمولا فعالیت های مساجد را کنترول و گاه محدود می کنند.

 در کشورهای اروپایی و آمریکایی مساجد اجازه فعالیت های عمومی وخارج از محدوده مسجد را ندارند. به بهانه مبارزه با تروریسم ورود و خروج نمازگزاران به مسجد کاملا کنترول می شود. مسلمانان اجازه فعالیت سیاسی ندارند و از برگزاری مراسم باشکوهی نظیر راهپیمایی روز قدس منع شده یا با مشکلات اساسی مواجه می شوند. مسلمانان مقیم کشورهای غیر اسلامی در رابطه با امور مساجد با چند مشکل اساسی مواجه هستند.

ممنوعیت ساخت مسجد:

 در برخی از کشورهای اروپایی مسجد سازی با موانع قانونی یا سیاسی روبروست. براساس طرحی ساختن مسجد در اروپا محدود شده و تحت کنترول دولت در آمده است. براین اساس مساجدی مجوز ساخت می گیرند که در فاصله یک کیلومتری کلیسا ساخته می شوند. شرط دیگر اینکه که از اهالی آن محل نظرسنجی مثبت به دست آید. همچنین حزب راست گرای افراطی ایتالیا با ارائه لایحه ای به پارلمان این کشور خواستار ممنوعیت ساخت مسجد شد. ممنوعیت ساخت مسجد در اتریش به تصویب قانونی رسیده است. گذشته از اینکه اقلیت مسلمان با پدیده ای جدید مواجه شده اند و آن تخریب مساجد است. آلیسون رائوف یکی از اعضای شورای عمومی کلیسا به عنوان هئیت حاکم کلیسا خواستار ممنوعیت ساخت مسجد در بریتانیا شد تا چهره این کشور اسلامی نشود.

 محدود بودن مساجد:

 مساجد در کشورهای غیر اسلامی برای مسلمانان روز به روز با محدویت بیشتری مواجه می شوند. به عنوان نمونه در کشور گویان، 130 هزار نفر مسلمان زندگی می کنند. نسبت جمعیت مسلمانان به کل جمعیت کشور 17 درصد است.در حالی که در این کشور فقط 130 مسجد وجود دارد. در کشور سورینام که 25 درصد از جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می دهند. تنها حدود 150 مسجد وجود دارد. در کشور برزیل، بیش از 400 هزار مسلمان و در کشور آرژانتین نیز بیش از 400 هزار مسلمان زندگی می کنند که بی شک از مساجد به میزان کافی برخوردار نیستند. در نیویوریک آمریکا برای یک میلیون مسلمان تنها صد مسجد وجود دارد از دیگر محدویتهای مساجد کمبود امام جماعت است. برای نمونه در کشور بلغارستان بیش از 1500 مسجد وجود دارد اما تنها 900 امام جمعه تحت پوشش دارالفتوا به عنوان عالی ترین مقام دینی اسلامی فعالیت دارند. کمبود امام مساجد، حدود دویست مسجد در سراسر بلغارستان را در طول ماه مبارک رمضان تعطیل کرده است.

مسلمانان و هویت فرزندان:

 خانواده های مسلمان مقیم کشورهای آمریکایی و اروپایی همواره بانگرانی شدیدی مواجهند. این نگرانی و دغدغه چیزی جز انحراف یا فراموش شدن فرهنگ اسلامی و آداب  و رسوم اصیل کشورهای اسلامی توسط فرزندان نیست. از یک سو والدین به فرهنگ اصیل اسلامی پایبند هستند و از دیگر سوفرزندان با فرهنگ غربی انس گرفته همرنگ جوانان کشور مقیم می گردد. مسجد در هویت بخشی به گروه های اسلام و تقویت انسجام دینی  آنان نقش بسزایی دارد و  کمبود یا محدویت مساجد آنها را با  تهدید جدی مواجه کرده است.

 برگرفته از کتاب مسجد وسبک زندگی

 

تعداد بازدید : ۷۲۳

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین