سرویس دین و اندیشه

راهکارهای احیای کارکردهای مساجد در گفت وگو با کارشناسان

راهکارهای احیای کارکردهای مساجد در گفت وگو با کارشناسان
(پنج شنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۴) ۱۲:۰۳

جمعی از کارشناسان با اشاره به راهکارهای احیای کارکرد مساجد، معتقدند که احیای کارکردهای مساجد نیازمند ‌آن است که در جامعه فرهنگ سازی صورت پذیرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محراب، حجت الاسلام والمسلمین رهدار با بیان اینکه فعالیت های فعلی در سطح مساجد تا همین مقدار که صورت گرفته است قابل تقدیر بوده و اثرات مثبتی را با خود به همراه داشته است، گفت: با این وصف اما در مقام جذب مخاطب تصور می کنم که فعالیت های جانبی مساجد باید پر رنگ تر شود به نحوی که نقش مسجد در جامعه به شکلی ملموس دیده شود.

 

وی ادامه داد: در برخی کشورهای عربی می بینیم که مساجد تنها نقش عبادی ندارند و در بسیاری از امور دینی، فرهنگی فعالیت دارند و همین فعالیت سبب شده است که مرکزیت یافته و بسیار از مردم در برنامه ها شرکت کنندف به نظر می رسد ما می توانیم با بره گیری از از تجربیات دیگران سبت به احیای کارکرد مساجد طرح های نوینی را در دستور کار قرار دهیم و به ویژه قشر جوان را به مسجد بیش از گذشته جذب کنیم.

 

اما حجت الاسلام والمسلمین شفیعی پورحسینی،  عضو هیئت علمی دانشگاه «تفرش» در رابطه با احیای کارکرد و افزایش فعالیت های مساجد در حوزه های مختلف به ویژه برنامه مباحثات علمی معتقد است: این امر امکان پذیر است اما نیاز به فرهنگ سازی مضاعف داریم، مساله آن است که وقتی افراد تحصیل کرده ما که بعضا برخی از آنها در راس امور هم هستن نگاه انسان محورانه دارند نمی توان این انتظار را داشت که چنین رویه ای در مورد مساجد احیا شود، این طور نیست که این افراد چنین فعالیت هایی هایی را در مسجد قبول نداشته باشند بلکه باورشان این نیست و چنین حرکتی را بیشتر یک نوع عقب ماندگی می دانند و می گویند چه معنا دارند تا جایی که برایشان قبال قبول نیست که در محیط علمی و آکادمیک مسجدی ساخته شود و در آن فعالیت های علمی هم صورت پذیرد.

 

همچنین حجت الاسلام والمسلمین موسوی، امام جماعت مسجدالنبی و مسئول نهاد رهبری دانشگاه علمی کاربری در این رابطه اظهار کرد: مساجد ما نسبت به سی سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته اند و فعالیت ها پرشورتر است، اما این رویکرد که برخی فعالیت ها نظیر عقد ازدواج در مسجد باشد و مواردی از این دست بیشتر سلیقه ای است، البته در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) تمامی امور سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، جتماعی جامعه مسلمین در مسجد صورت می گرفت؛ امروز اما چنین نیست و شرایط اقتضا کرده است اما می توانیم با این وصف هم بسیاری از کارکردها را به مسجد بازگردانیم.

 

حجت الاسلام محسن والمسلمین زین العابدینی، پژوهشگر جامعه المصطفی(ص) العالمیه نیز با اشاره به راهکارهای جذب و احیای کارکرد مساجد گفت: مسجد تنها یک مکان صرف محسوب نمی شود، جایگاه مسجد فقط بُعد مکانی آن نیست بلکه تقدس و تشخص هایی برای مسجد وجود دارد.

 

وی ادامه داد: مسجد مکانی است که از نظر فقهی برای بسیاری از موارد برایش لحاظ شده است همچنین از نظر معنوی در شاکله دین مبین اسلام از مقام و جایگاه والایی برخوردار است و از این جهت است که در دین، تمدن اسلامی جایگاه مهمی دارد و از همان صدر اسلام به عنوان اصلی ترین محور مرکز برای مسلمین محسوب شد.

 

حجت الاسلام والمسلمین زین العابدینی افزود: بنابراین مسجد فقط قائم به مکان نیست و مکان تنها یک جهت از ابعاد مختلف مسجد است، این مکان تحت تاثیر امام جماعت و انسان صالحی است که در قامت امام مسئولیت مسجد را بر عهده دارد.

 

وی با بیان اینکه حضور در مسجد نیازمند آن است که والدین از همان بدو کودکی مسجد را در زندگی روزانه خود قرار دهند، گفت: وقتی کودکان می بینند که اقامه نماز در مسجد برای پدرو مادر تا چه اندازه اهمیت دارد به تدریج این سوال هم برایشان ایجاد خواهد شد که چه تفاوتی میان اقامه نماز در منزل و مسجد وجود دارد، همین مساله کودک را کنجکاو و در عین حال علاقه مند می کند که همراه با والدین خود به مسجد برود.

 

این محقق تصریح کرد: فارغ از این تعریف بسیاری از فعالیت های دینی فرهنگی در مسجد ویژه کودکان و نوجوانان اقدامی است که می تواند بسیاری از بچه ها را جذب کند، این مساله از بعد اجتماعی و روان شناسی نیز اهمیت دارد چرا که کودک در یم محیط دینی که قداست دارد به این فعالیت ها می پردازد و مسجد برایش تبدیل به یک محیط جذاب می شود.

 

تعداد بازدید : ۳۴۹

تازه ترین

ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

پربازدیدترین